Vs Code kod editörünün klavye kısayolları

Microsoftun kod editörü olan vscode'nin klavye kısayolları vardır. Bunları ilgili dökümanlardan bulabiliriz. https://code.visualstudio.com/docs/getstarted/tips-and-tricks#_default-keyboard-shortcuts

Benim en çok sevdiğim özellikle çoklu seçim kısmıydı. Mesela herhangi bir dökümanda seçtiğiniz kelime veya kelimelerin aynılarından var ise vscode editörü onu sizin için gösterecektir. Bunuda seçtiğiniz anda başka benzer kelimeler varsa onların arkaplanlarını biraz farklı bir gri renk ile size gösteriyor. Siz bunu hemen farkedebiliyorsunuz. 

Sizin seçtiğiniz ama belgede bulunana diğer benzer karakterleri seçmek için ctrl+d tuşuna basıyorsunuz. Böyle yapınca bir tane daha seçim yapar, bir daha ctrl+d yaparsanız bir tane daha seçime ekler. 

Mesela belgede 5 tane benzer kelime yada karakter yada cümle varsa onların birini siz seçiyorsunuz. Kod editörü siz seçtiğiniz anda diğer benzerlerinin tamamının altını gri yaparak size gösteriyor. Siz onları da seçmek isterseniz klavyeden tüm işaretliler seçilinceye dek ctrl+d tuşuna basıyorsunuz.

 

 Seçtikten sonra ne yapacağız?

İster kopyalayın, ister silin, ister değiştirin, ister başına sonuna karakter ekleyin. Tamamen size kalmış. Bunu yapmak için benzer tüm kelimeleri seçtikten sonra klavyeden aşağı, yukarı sağa sola giden yön tuşlarına basarak istediğiniz yere geldikten sonra silme ve değiştirme yada ekleme, çıkarma yapabilirsiniz. Bu işlemi bitirdikten sonra tek seçimlik normal hale dönmek için klavyeden ESC tuşuna basmanız yeterli olacaktır.

Benim en çok hoşuma giden kısayollardan bir tanesi CTRL+P dir. Bu kombinasyon size en son açtığınız dosyaları  gösterir.

Yorumlar