Vscode multi cursor (çoklu seçim) nasıl yapılıyor?

Herkese merhaba arkadaşlar. Nasılsınız iyimi siniz?

Bugünkü konumuz Microsofta ait açık kaynak ve ücretsiz VSCODE kod editöründe çoklu seçim yapabilmeyi göreceğiz.

VSCODE de çoklu seçim.. Namıdeğer Multi Cursor

Bu özellik çok işimize yarayacak. Birden fazla alan seçmek istediğimizde yada aynı anda çok alanda işlem yapmak istediğimizde bu özellik harika iş çıkartıyor.


2 önemli alt özelliği var arkadaşlar.

1. yöntem şu;  Teker teker çoklu alan seçmek

Bunu klavyeden ALT tuşuna basılı haldeyken mause ile seçmek istediğimiz yerlere tıklıyoruz. Böylece çoklu seçim yapmış oluyoruz. İster alan seç ister karakter ekle, ister sil, ister değiştir. sana kalmış kardeş :D

2. yöntem ise; Mause ile çoklu alan seçmek

Klavyeden ALT ve SHİFT tuşlarına basılı ien mause ile istediğin yere tıkla. İstersen sürükle.. farketmez.

isterseniz internetteki videolara yada microsoftun belgelerine bakabilirsiniz. Ben aşağıdaki kaynaktan öğrendim. https://www.youtube.com/watch?v=DDOEgXDLKyM

 

Hatta işi bi tık ileriye götürmek isteyenler şunları demiş;

DİKKATT! Komutan sağdaa!!! :DDD Aşağıdaki bilgiler PATİKA sitesindeki VSCODE eğitiminden ve yorumlardan alınmıştır. Tatatatatataaammmmm:D https://app.patika.dev/courses/visual-studio-code-kullanimi/vs-coklu-imlec

  • windows işletim sisteminde satırların en başına gitmek için alt gr + home tuşu ,en sonuna gitmek için alt gr + end tuşuyla gidebilirsiniz
  • Multi cursor aktivasyonu için VSCode içinde F1'e basıp Toggle Multi Cursor seçeneğini aktifleştirebilirsiniz.
  • Ctrl + D ile alt satırlarıda al, eğer yanlış seçim olursa ctrl+u (undo demek, bilmiyosanız öğrenin :D ) ile bi tık geri alabiliyorsun.
  • Ctrl+Shift+L ile sayfa içinde seçilen kelime/kelimeler veya imlecin üzerinde olduğu kelimeyle eşleşen tüm kelimeleri seçmeye yarıyor.
  • alt ve shift tuşlarıyla beraber aşağı tuşuna(PgDn) basarsanız bulunduğunuz satırın bir kopyasını daha oluşturabilirsiniz.
  • windows işletim sistemi kullanıcısıyım ve satırların en başından en sonuna gitme: klavyedeki home ve end tuşlarıyla mümkün.
  • Alt tuşu ve ileri geri tuşlarıyla bulunduğunuz kod satırındaki yazıların yerini değiştirebiliyorsunuz. mesela 1.satırda yazan kodları 5.satıra taşıyabilirsiniz.
  • Ctrl'e basılı tutarak aşağı/yukarı ok tuşlarına basarsanız kodda aşağı inebilir ya da yukarı çıkabilirsiniz. (bunun konumuzla alakası yok ama yinede iyi gibi görünüyor (mauseden tekerleği çevirsek aynı işi görürüyor :D))
  • Çalışmama olursa şuraya bakın: ayarlar kısmında Multi Cursor Paste "spread" yapın.
  • Mause ile uğraşmıycam diyorsanıa şuda işe yarıyor: Ctrl + Alt + ok tuşları ile MultiCursor aktif edebilirsiniz. (ben denedim çalıştı)


 

Yorumlar